RegTech Day 2022 keräsi taas kasaan Suomen RegTech piirit keskiviikkona 1. kesäkuuta. Tapahtumassa oli mielenkiintoinen katsaus niin tulevaisuuteen kuin myös tämänhetkiseen ilmiöihin. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Dittmar & Indreniuksen, BearingPointin, SAS:n, sekä roaring.io:n kanssa.
Koska tilaa vieraille oli rajattu määrä, haluamme tarjota päivän tärkeimmät annit myös teille, jotka ette päässeet mukaan. Puheenvuorojen tallenteet tulevat yksinoikeudella Fintech Farmin FinStack-jäsenalustalle.
Mutta itse asiaan – tapahtuma alkoi totuttuun tapaan Dittmar & Indreniuksen Kristian Karlssonin tilannekatsauksella, jossa käytiin läpi tulevia sekä suunnitteluvaiheessa olevia muutoksia rahanpesulainsäädäntöön Euroopassa. Euroopan Unionissa myös pohditaan jopa oman viranomaiselimen luomista tätä varten.
Avoimen rahoituksen (Open Finance) puolella tarkoituksena on siirtyä tilit ja maksut kattavasta järjestelmästä kokonaisvaltaisempaan avointen finanssipalveluiden tarjoamiseen, tosin esteitäkin tälle on.
Yksi tapahtuman keskeisistä teemoista oli pakotteet ja niihin liittyen myös kyberturvallisuus. Tapahtumakumppani BearingPointin Henrika Peltonen ja Timo Törrönen aloittivat keskustelun tuomalla esille sanktioiden luoman uuden tason olemassa oleville rahanpesuun liittyville KYC-vaatimuksille. Haasteina ovat muun muassa nopeat muutokset ja tiedon vanheneminen, mutta uudet teknologiat datan keruussa ja jalostuksessa, sekä koneoppiminen auttavat vastaamaan näihin. Yleisesti ottaen muuttuva ympäristö luo painetta reagoida nopeammin ja toimia ketterämmin.
OP Pankin Antti Niemelä puhui myös alati muuttuvan tilanteen tuomista haasteista pankkien toiminnalle, mutta hän myös korosti, että nämä ovat nyt paljon paremmissa lähtökohdissa Venäjän vastaisten pakotteiden toimeenpanon suhteen kuin vuonna 2014. Samalla Niemelä nosti esille sen tosiseikan, että vaikka sääntelynmukaisuus (compliance) ja erityisesti KYC nähdään liiketoiminnan ilonpilaajana, se tarjoaa myös mahdollisuuksia – mitä paremmin asiakas tunnettaan. sitä parempi on tehdä kauppaa.
Tietoevryn Jari Pirhonen keskittyi esityksessään kyberturvallisuuteen ja finanssipalveluiden kiinnostavuuteen mahdollisten hyökkäyksien – joko jonkin valtion tai muun ryhmittymän taholta – kohteena sekä miten näiltä suojautua. Yhtenä keinona Pirhonen mainitsi ulkoisen hyökkäyspinta-alan pienentämisen, mutta korosti myös jatkuvuus- ja toipumissuunnitelmien tärkeyttä. Samalla hän muistutti, että teknologia kehittyy aina nopeammin kuin tietoturva ja regulaatio.
Toisena teemana esiin nousi RegTechin kustannussäästöt, joista puhuivat tapahtumakumppanien SAS:in Alessandra Villa sekä Roaringin Sari Tegström. Nordean Kimmo Holopainen puolestaan keskittyi datan ja teknologian käyttöön pankin vakuusarvostuksissa, ja peräänkuulutti yhteistyötä ja yhteisiä alustoja. S-Pankin Mika Leskisen puheevuoro taas herätti keskustelua nykyisen ESG:n järkevyydestä.
Viranomaispuolelta Finanssivalvonnan Hanna Heiskanen ja Unkarin keskuspankin Peter Faykiss kertoivat miten ja mitä RegTech ratkaisuja hyödynnetään sillä puolella. Päivän kruunasi NordXEn toimitusjohtajan Juhana Harjun puhe metaversumista ja web3:n mullistavista mahdollisuuksista.